top of page

RESTAURATIES

Een schilderij, of het nu geschilderd is op doek of paneel, bestaat uit natuurlijke materialen die met de jaren verouderen. Dit is niet erg, maar het betekent wel dat het af en toe een ‘onderhoudsbeurt’ nodig heeft zodat het er weer 30 tot 50 jaar tegen kan. Niet alleen voor de levensduur van het object maar ook voor het behoud van het uiterlijk en de waarde. Aanslag, uitdroging en verkleuren van vernis zijn zaken die nou eenmaal niet te voorkomen zijn als een schilderij bij u aan de muur hangt. Licht, wisselende temperaturen, luchtvervuiling en vocht of droogte hebben hun invloed op de conditie van een kwetsbaar kunstwerk. Het is daarom aan te raden een schilderij om de ca. 10 jaar even na te laten kijken.


Op ons restauratie-atelier wordt een schilderij doorgaans van de bestaande vernislaag ontdaan en opnieuw gevernist, ter bescherming. Ook worden oude retouches verwijderd, scheuren gehecht, verf vastgezet, en heel soms wordt een doek dat sterk is vergaan zorgvuldig ‘gered’ met een steundoek. Daarbij houden onze restauratoren zich aan een strenge, ethische code.


Een restaurator komt in zijn werk regelmatig voor - vaak aangename - verrassingen te staan: relatief kleine, zoals het tevoorschijn komen van prachtige heldere kleuren onder een sterk vergeelde vernis, maar soms ook grote, zoals de ontdekking van een weggeschilderde voorstelling op de achterzijde van het doek, of de onthulling van oorspronkelijke, maar later weggeretoucheerde beeldelementen.

Vraag vrijblijvend prijsopgave voor het vakkundig schoonmaken, conserveren en of restaureren van uw schilderij. 
Een indicatieve prijs voor het schoonmaken van een klein schilderij is vanaf € 80,- tot ca € 200,-

Munthe

GAT OF SCHEURREPARATIE Kan op verschillende manieren worden gedaan, in geval van een scheur bijvoorbeeld door de linnen draadjes weer stuk voor stuk te verbinden (lijmen), ook naaien met behulp van chirurgische naalden is mogelijk, afhankelijk van de soort scheur. Een gat kan worden opgevuld door een precies passend stukje linnen (hangt er natuurlijk wel van af hoe groot het gat is). Na deze reparaties zal het soms nog nodig zijn te bedoeken.

restauratie smorenberg

BEDOEKEN (DOUBLEREN) Het aan de achterkant oplijmen van een nieuw stuk linnen ter versteviging van het originele doek. Gebeurt onder vacuüm met speciaal daarvoor ontwikkeld adhesief. Bij oudere schilderijen zal het linnen vaak verteerd zijn, en daardoor bros geworden, wat er weer voor zorgt dat het snel beschadigd raakt VERNISSEN De laatste handeling aan een schilderij: vaak noodzakelijk om de juiste kleurdiepte te voorschijn te brengen. Dient ook als beschermlaag.

restauratie willy sluiter

VULLEN Het opvullen van plekken op het schilderij waar originele verf verloren is gegaan. Dit vulsel moet gelijk liggen met de originele verflaag,en ook dezelfde structuur hebben. (bijv. penseelstreken) RETOUCHEREN Het aanvullen van plaatsen waar originele verf verloren is gegaan in exact dezelfde kleur en vorm. Gedaan met verven welke niet vergelen of verkleuren.

bottom of page